دوربینهای مداربسته از جنبههای متعدد دارای دستهبندی متفاوتی هستند که رعایت اصول اولیه خرید برای بهرهمندی از بهترین کیفیت دوربین براساس میزان اطلاعات شما از دوربینهای مداربسته حاصل میگردد. وقتی تصمیم به خرید تجهیزات کنترل نظارتی میگیرید باید بدانید چه برندی، چه نوع دوربینی، چه کیفیتی با چه رزولوشنی برای کار شما مناسب است؟ در ادامه اصول خرید یک دوربین مناسب را بیان خواهیم کرد:
انواع دوربین مداربسته
در ابتدا لازم است انواع دوربینهای مداربسته را بشناسیم؛ چرا که یکی از اصول خرید بهترین دوربین مداربسته آشنایی با انواع دوربینها و انتخاب دوربین مناسب براساس عملکرد و قابلیتهای دوربین است:
1- دوربینهای بولت (Bullet)
دوربینهایی به اشکال استوانهای، مکعبی یا چند وجهی که معمولاً در فضاهای بیرونی و بر روی دیوار نصب میگردند. البته این دوربینها در فضای داخلی ساختمان نیز که امکان نصب دوربین سقفی نیست، نصب میشوند.
2- دوربینهای دام (Dome)
دوربینهایی به صورت نیم کرده که در فضاهای داخلی و بر روی سقف نصب میشوند و به همین دلیل به دوربین مداربسته سقفی نیز معروف هستند.
3- دوربینهای صنعتی (Box)
این نوع دوربینها به شکل مکعب هستند و به همین دلیل به آنها باکس یا جعبه نیز میگویند؛ دوربینهای باکس مناسب محیطهای صنعتی هستند و قابلیت نصب لنز دوربین مداربسته را دارند.
4- دوربینهای اسپید دام (Speed Dome)
دوربینهایی کروی شکل با پایه بزرگ که بزرگترین نوع دوربینهای مداربسته میباشند. این دوربینها دارای موتور چرخشی هستند و از راه دور میتوان جهت آن را به بالا، پایین، چپ و راست تنظیم کرد؛ به همین دلیل به آنها دوربین چرخشی یا PTZ نیز میگویند. برای کنترل تردد از راه دور نیز میتوان از قابلیت زوم این دوربین استفاده کرد.
5- دوربینهای مینیاتوری کوچک (مخفی)
این دوربینها بسیار کوچک هستند و آنها را مینی یا مخفی نیز مینامند؛ به دلیل اینکه این دوربین به عنوان دوربین مخفی نیز قابل استفاده است، نصب آن نیاز به مجوز قانونی دارد.
6-دوربینهای چشم ماهی (Fish Eyes)
این دوربینها شبیه به دوربین مداربسته دام میباشند با این تفاوت که امکان دید 360 درجه را میدهند. تصویر این دوربینها کروی محدب است و قابلیت زوم بر روی بخشی از تصویر را دارند. از این دوربینها بیشتر در فروشگاههای بزرگ و اماکن نظامی استفاده میشود.
بستر ارتباطی و فرمتهای نمایش دوربین مدارسته
معیار بعدی برای انتخاب بهترین دوربین مداربسته این است که بدانیم در چه مکانی قرار است دوربین مورد نظرمان نصب گردد؛ داخل ساختمان یا بیرون از ساختمان؟ چه کیفیت نمایشی را از دوربین لازم داریم؟ دوربینهای مداربسته دارای سه نوع فرمت و بستر ارتباطی هستند که شامل:
1-دوربینهای آنالوگ (Analog)
دوربینهای آنالوگ قدیمیترین دوربینها هستند و در حال حاضر کمترین میزان استفاده را دارند و به نوعی منسوخ شدهاند. بستر ارتباطی دوربین آنالوگ، کابل کواکسیال RG است که از نظر کیفی با معیار TV LINE سنجیده میشود. این دوربینها دارای نویز بسیاری هستند و تصاویر با کیفیتی را ارائه نمیدهند.
2- دوربینهای HD
در حال حاضر بیشترین دوربینهای مداربسته مورد استفاده، دوربینهای اچ دی هستند که از بستر آنالوگ کابل کواکسیال استفاده میکنند اما سیگنال خروجی آنها دیجیتال است و از کیفیت قابل قبولی برخوردار هستند. کیفیت تصویر این نوع دوربینها براساس مگاپیکسل است و بسیار مناسب محیطهای خانگی، محیطهای کسب و کار کوچک و مکانهایی هستند که تعداد دوربین و متراژ کابلکشی در آنها بالا نیست. یکی از برندهای مطرح این حوزه که در ایران از فروش بالایی برخوردار است، دوربینهای مداربسته FALKEN هستند که از کیفیت قابل قبولی برخوردار میباشند.
3- دوربینهای تحت شبکه IP
این نوع دوربینها حرفهای ترین و باکیفیتترین نوع دوربین مداربسته هستند که از طریق کابل شبکه به دستگاه ضبط تصاویر متصل میشوند و هر دوربین در شبکه یک IP میگیرد. این دوربینها مناسب اماکن بزرگ و مکانهایی هستند که کیفیت تصاویر اهمیت زیادی دارند و قابلیت نودبندی و سوئیچبندی در کابلکشی با متراژ بالا را دارند.
لنز دوربین مداربسته
معیار و اصول بعدی که باید در خرید بهترین دوربین مداربسته رعایت کنید، انتخاب لنز مناسب میباشد. دوربینهای مداربسته دارای لنزهای مختلفی هستند. لنزها هر چقدر از نظر میلیمتر بزرگتر باشند، قابلیت زوم بیشتری هم دارند.
بنابراین اگر میخواهید تصاویر دقیق داشته باشید و بتوانید بر روی نقطهای زوم کنید، باید از لنزهای با میلیمتر بالا استفاده کنید. به یاد داشته باشید، برخی از دوربینها دارای لنز Verifocal هستند که امکان تغییر فاصله کانونی را در بازهای محدود را میدهند؛ یعنی شما میتوانید زاوبه دید دوربین خود را تنظیم کنید.
برخی دوربینها نیز دارای لنز موتورایز هستند که میتوانند از راه دور زوم شوند. پس در هنگام خرید دوربین مداربسته به لنز دوربین هم توجه ویژهای داشته باشید.
تصاویر را چگونه ضبط کنیم؟
تمام دوربینهای مداربسته نصب شده به یک سیستم مرکزی به نام دستگاه ضبط تصاویر دوربین مداربسته متصل میشوند که قابلیت نصب هارد و ذخیره سازی تصاویر بر روی آنها وجود دارد.
این دستگاهها دارای دو نوع DVR برای دوربینهای آنالوگ و اچ دی و NVR برای دوربینهای IP هستند. نکته مهمی که در انتخاب این دو دستگاه وجود دارد، قابلیت پشتیبانی نوع و کیفیت دوربینها میباشد؛ برای مثال برخی دستگاهها فقط دوربینهای Turbo HD را ساپورت میکنند و برخی دیگر فقط تا 2 مگاپیکسل کیفیت را پشتیبانی میکنند. همچنین این دستگاهها به صورت 4،8،16،32 و 64 کاناله (به معنی تعداد دوربینهای قابل پشتیبانی) به فروش میرسند.
قابلیت استارلایت و ضد نور
قابلیت استارلایت، تکنولوژی دید در شب دوربین مداربسته است که تصاویر را در زمانهایی که تاریکی بسیار زیادی وجود دارد هم به صورت رنگی و شفاف نشان میدهد؛ این قابلیت جدید دلخواه است و اگر نیازی به این مورد وجود نداشت میتوان از تکنولوژی قدیمیتر یعنی دید در شب با تصاویر سیاه و سفید استفاده کرد.
قابلیت جالب بعدی، قابلیت ضد نور یا WDR بر روی دوربین مداربسته است، به این معنی که اگر اشیا یا افراد پشت به نور باشند، در حالت عادی به رنگ سیاه دیده میشوند اما این قابلیت امکان مشاهده آنها را به صورت شفاف و بدون تاریکی میدهد.
تمام مواردی که در بالا گفته شد، از معیارهای اصلی خرید دوربین مداربسته هستند؛ یک اصول دیگر را هم همیشه یادتان باشد، از مراکز و فروشگاههای معتبر تجهیزات امنیتی خود را تهیه کنید.